Bådteatret opfører en flot og poetisk udgave af Kafkas forvandlingen. , Foto Miklos Szabo

Drømmende Kafka-dukkespil

Af Per Lundsgaard 6. november 2020

Bådteatrets dygtige dukkeførerstab opfører en drømmende absurd men også poetisk udgave af Kafkas klassiker Forvandlingen.

Titel:
Forvandlingen

Teater:
Bådteatret

Spilleperiode:
4 - 21. november 2020

Det er som et mareridt der aldrig stopper i Kafkas Forvandlingen som de lige nu spiller på Bådteatret. Den aktive forretningsmand Gregor Samsa vågner en dag op og er forvandlet til et insekt. Han prøver at finde hoved og hale på sig selv og den nye situation han befinder sig i. Familien prøver også at forstå hvad der er sket, og prøver stille og roligt at finde en ny hverdag med deres nye insekt-familiemedlem. Men da Gregor også var familiens eneste forsørger, går der ikke længe for den gamle far må trække i arbejdstøjet igen, og langsomt forsvinder den øvrige families tålmodighed med Gregos tilstand også. 

For at tjene penge lejes Gregors værelse ud, men udlejeren klager hurtigt over uhygiejniske tilstande og flytter ud, og familien mister besindelsen.

Kafka skrev sin historie i 1912, og den regnes for en af det 20 århundredes vigtigste værker. Det er lykkedes for det lille dukke-ensemble på Bådteatret at ramme tonen og melankolien i Kafkas absurde historie, men også humoren i Rolf Heims stemningsmættede iscenesættelse og Kristian Knudsens mørke scenografi. Men kan også sige at en forestilling om at befinde sig i isolation er uhyre aktuel lige nu hvor Coronaen også kan forvandle os til ufrivillige fanger i vort eget hjem. 

Teksten er næsten barberet helt værk, til gengæld er det fuld knald på stemning og et medspillende lyddesign af Janus Jensen, hvor vi både får Riddernes dans fra Prokofjevs Romeo og Julie og uhyggeligt nærværende reallyde. 

Som nævnt er der skabt en konstant nærmest drømmende stemning, med et kæmpe hul i gulvet på Bådteatret, ned til det dyb som vores hovedperson befinder sig i, både rent menneskeligt og også rent fysisk. Det er sjovt at dukkerne til tider er bevidste om dukkeførernes tilstedeværelse og når Gregors uempatiske chef kommer på besøg for at tjekke op på hvorfor at Gregor ikke møder på arbejde - men ender med bogstaveligt at tage benene på nakken og flygte fra hjemmet i bar afsky over hvad Gregor et blevet til.

Vi sidder med god afstand i det lille teater, så man kan trygt tage på udflugt ind i Kafkas absurde, drømmende, sjove, pudsige og poetiske verden den times tid forestillingen varer.

 

Tjek os ud

Teater

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr