Nørrebro Pride vs Copenhagen Pride

Af Elvir Pelešević 18. august 2021

Torsdag i sidste uge blev WorldPride 2021 skudt i gang i København. Eventet, som hylder bl.a. inklusion, lighed, mangfoldighed, tolerance og respekt når sit højdepunkt på lørdag med den kendte parade, som arrangeres af Copenhagen Pride. Samtidig vil der på Nørrebro blive afviklet den alternative Pride, som ikke er arrangeret af Copenhagen Pride, og som umiddelbart ikke fokuserer på de ovennævnte værdier, men appelerer til gengæld til et bestemt segment. 

Synes du, det er i orden med Pride, hvor kun bestemte målgrupper har adgang

Dette fremgår af et opslag på Instagram, hvor arrangørerne bag Nørrebro Pride bl.a. har gjort opmærksom på, at hverken hvide mennesker eller heteroseksuelle er velkomne:  

“Husk, dette er ikke et sted for hvide/cis/het, det er en QTIBIPOC seperatisk-event. Hvis du er hvid og/eller straight, så vil du blive nægtet adgang.”

QTIBIPOC dækker over de engelske betegnelser:
Queer
intersex
Trans 
Black
Indigenous
People of Colour

Derudover beder arrangørerne, at man ikke klæder sig ud og stjæler andres kultur. Som eksempel angiver man en frisure, der har rod i en anden kultur.

Ifølge TV2 Lorry, har talspersonen for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, udtalt at Nørrebro Pride står i stærkt kontrast til deres værdier, men han mener alligevel, at eventet har sin eksistensberretigelse. Han sagde også:

“Der er nogen af de retningslinjer, som vi ikke ville benytte, men det er, fordi vi har en anden måde at gribe det an på, det er ikke fordi, de er forkerte. Jeg synes, det er super fedt, at Nørrebro Pride er med til at skabe et trygt og separatistisk rum for nogle, der ikke føler sig trygge i det rum, som vi tilbyder.”

Nørrebro Prides retningslinjer og Lars Henriksens holdning til Nørrebro Pride har i den grad provokeret politikeren Lars Aslan Rasmussen (A), som i et opslag på Facebook skriver følgende: 

“NU MÅ DU IKKE KOMME TIL PRIDE PÅ NØRREBRO HVIS DU ER “HVID” ELLER HETEROSEKSUEL

Igen i år bliver der arrangeret en seperat Pride på Nørrebro. Sidst valgte arrangørerne at dele deltagerne op efter hudfarve, sådan så man skulle stå bagerst hvis man var “hvid” og bagerst hvis man var “brun”. Men som om det ikke var idiotisk nok, så har man nu valgt at stramme kravene yderligere til dette års Pride i weekenden. Her er man nemlig slet ikke velkommen hvis man er “hvid” eller heteroseksuel. Det vil sige at langt de fleste danskere har forbud mod at deltage. Ikke fordi de har gjort noget forkert, men alene fordi de er dem de er.

Og hvad siger formanden for hele Copenhagen Pride så til apartheid Priden på Nørrebro? Ja, han tager vel skarp afstand tænker man. For Pride ugen skal jo bruges til at hylde mangfoldighed ik? Men nej, det gør han ikke.Tværtimod. Han udtaler til medierne at initiativet er "super fedt”.

SUPER FEDT
WTF?! 

Ville det også være “super fedt” hvis der blev holdt et ligenede arrangement, hvor folk med “brun” hudfarve skulle gå bagerst i et optog, eller slet ikke måtte deltage, og hvor det var forbudt at deltage hvis man var homoseksuel? Nej, det ville ikke være super fedt. Og det er det heller ikke denne gang. At opdele folk efter hudfarve og seksualitet skader LGBT+ sagen, og er identitetspolitik når det er værst!”

I samme tråd responderer Lars Henriksen med følgende kommentar:

“Hvad har du ud af at fordreje mine ord, Lars? Det, jeg sagde var: Sådan ville vi ikke arrangere noget i Copenhagen Pride. Vi står for store, inkluderende arrangementer for alle. Men vi anerkender at store mainstreamarrangementer som vores kan føles utrygge for nogen - og at der kan være fornuft i - ved siden af vore arrangementer - at arrangere separatistiske arrangementer for grupper som har brug for disse rum at mødes i. Det kunne være en kvindefest eller som her: et rum for ikke-hvide personer. Og så sagde jeg, at istedet for at stå og bare kritisere, var det SUPER FEDT at Nørrebro Pride har en konstruktiv tilgang til dette og arrangerer det, de synes mangler. Resultat: mere pride for flere mennesker. For mig er det en god ting. Tænk, at det kan lykkes dig at vende det til at handle om din egen følelse af forsmåelse og et angreb på mig. Jeg ryster bare lige så stille på hovedet… God Pride! Du er velkommen til Copenhagen Prides arrangementer til enhver tid.”

Spørgsmålet er, om kan man støtte op om inklusion og tolerance ved at ekskludere som Nørrebro Pride gør? Og er meningen med Priden ikke at få rystet folk sammen på tværs af deres seksuelle orientering? Omvendt, er det ikke orden at arrangere events for særligt udvalgte gæster, som føler sig mere trygge og velkomne i nogle andre rum og under nogle andre præmisser, end dem der gælder for Copenhagen Pride. Meninger herom er der i hvertfald delte og mange, og det skaber en livlig debat. 

 

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr