Foto Arkiv

Hver fjerde samkønnede par vælger kirkebryllup 

Af Elvir Pelešević 18. juni 2022

I 2012 vedtog Folketinget med 85 stemmer for og 24 stemmer imod loven, der gør det muligt for personer af samme køn at blive gift sig og kalde sig ægtefæller både i kirken og på rådhuset. 10 år senere viser statistikkerne, at hver fjerde samkønnede par vælger kirkelig vielse. 

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik har knap 1000 par af samme køn valgt de seneste 10 år at give hinanden deres  “ja” foran alteret. I dag danner kirken i gennemsnit ramme om hver fjerde vielse af par af samme køn.

Hvis man ser på par af forskellige køn, vælger hvert tredje af disse par i dag en kirkelig vielse. Ifølge Susanne Branner Jespersen, som er sekretariatschef for LGBT+ Danmark, bunder forskellen i kendsgerningen, at par af samme køn kan føle sig afvist, når præster har ret til at afslå at vie dem. Hun mener desuden også, at det også handler om en mere grundlæggende følelse af ikke at høre til. Til folkekirken.dk udtaler hun:

"Jeg tror, det hænger sammen med, at vores målgruppe i mindre grad end andre har følt sig velkomne i kristne kirkelige fællesskaber. Som LGBT+ person har man typisk oplevet af blive udgrænset i skolen, på arbejdspladsen og ude i samfundet, og så søger man måske ikke kirken, hvor der er risiko for at blive afvist igen. Jeg vil tro, at folk derfor ikke har erfaring med at føle sig knyttet til kirken."

Elof Westergaard, som er biskop over Ribe Stift, mener at årsagen til, at flere heteroseksuelle end homoseksuelle par vælger en kirkelig vielse, kan skyldes, at loven om kirkelige vielser for samkønnede par er relativ ny. Det ærgrer ham dog, hvis det er følelsen af ikke at være velkommen, der ligger til grund. Ligesom LGBT+ Danmark mener han, at kontakten mellem kirken og det enkelte par spiller en afgørende rolle i denne sammenhæng, hvor kirkens imødekommenhed og tillid er nogle af nøgleordene. Til folkekirken.dk siger han:

"Dem, der kontakter kirken, skal mødes med venlighed og imødekommenhed. Det oplever jeg også, at der er stor opmærksomhed på blandt præster og provster. Kan man grundet ens skriftsyn ikke selv vie et par af samme køn, har man en forpligtelse til at følge sagen til dørs, så en anden præst foretager vielsen. Servicen skal være i top, om jeg så må sige, så alle føler sig velkomne og inkluderet."

Elof Westergaard er optimist og forventer at forskellen i antallet af ægteskaber mellem heteroseksuelle og samkønnede kirkelige vielser vil blive udjævnet om 10 år. 
 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar