Foto Pressebillede Neel Munthe-Brun

Et fald på 27% i nye hiv-smittede

Af Tejs Ellesøe 1. december 2022

Selvom 1. december er World Aids Day, og vi har sat denne dag af til at mindes alle dem der i årenes løb har mistet livet til Aids, så er det også glædelige nyheder, AIDS-Fondet kommer med, for færre og færre får diagnosen hiv i Danmark, viser nye tal fra Statens Serum Institut.  

For 34 år siden startede Verdenssundhedsorganisationen WHO markeringen af World AIDS Day, og seks år senere kunne man i Danmark for første gang opleve, at der blev tændt lys for at mindes dem, der døde af aids. Det arrangerede Positivgruppen i samarbejde med AIDS-Fondet.

Sidste år kunne man markere, at det det var 40 år siden, at verden for første gang blev bekendt med den mystiske sygdom, som især ramte bøssemiljøet. I den anledning havde man flyttet lystændingen til Rådhuspladsen, og i år bliver det på Kultorvet.

De gode tal
Selvom færre og færre får diagnosen hiv, så viser statistikkerne også, at rigtigt mange bliver testet alt for sent, og det ønsker AIDS-Fondet at sætte mere fokus på.

Der er sket et kraftigt fald i nye hiv-smittet siden PrEP blev introduceret i 2017, og de sidste nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2021 blev anmeldt 81 personer, heraf 41 MSM (mænd der har sex med mænd). I 2020 blev der anmeldt 110 ny-diagnosticeret med hiv i Danmark, så et fald på 27%.

De gode tal kan også skyldes, at stadig flere kommer på PrEP, samt selvfølgelig at Covid-pandemien lagde en dæmper på sexlysten.

Faldet af ny-diagnosticerede med hiv går rigtigt godt i spænd med den målsætning, som Københavns Kommune har for 2030, hvor der ikke skal være nye smittede med hiv.

I juni sidste år, satte sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), og AIDS-Fondets direktør Lars Østergreen deres underskrifter på papiret, hvor København tiltræder Paris-deklarationen, og de træder således ind i det globale Fast-Track Cities-netværk – et netværk der består af over 300 byer, som alle skal kæmpe for at undgå nye hiv-smittede og være byer med 0 smittede.
 

Arrangementer for denne World Aids Day

Kl. 13.00-19.00
Lystænding på Kultorvet i København. Det er Positivgruppens årlige arrangement til minde om dem, der ikke er her længere. Kom forbi og tænd et lys, og vær samtidig med til at støtte arbejdet for bedre vilkår for mennesker med hiv.

Kl. 16.30-19.00
World AIDS Day-markering i HUSET med ”PrEP og monopolet”-debat og foto-udstilling om PrEP. PrEP er hiv-forebyggende medicin, som primært gives til de målgrupper, der er i større risiko for at få hiv. Kom forbi og bliv klogere på pillen, der revolutionerer kampen mod hiv/aids.

Kl. 18.00-19.00
Fernisering hos Jailhouse CPH af Sonny Schneiders værker – 10 værker, der viser store mænd med erotik, varme, stiv ansigtsbehåring og blød omsorg. Værkerne kan købes, og salgsbeløbet doneres til AIDS-Fondet i dagens anledning.

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar