Foto Sveriges Television (SVT)

En kongelig affære

Af Kåre Lund Rasmussen 17. januar 2022

I Sverige er det almenkendt, at ”malerprinsen” Prins Eugene, hvis smukke hjem ud til den stockholmske skærgård i dag er omdannet til museum, var homoseksuel. Mindre kendt er, at hans bror, kong Gustav 5., også lå i med Stockholms frække drenge. Det er der kommet en underholdende tv-serie ud af.

Dramaet i fire afsnit à 45 minutter om en af de værste retsskandaler i Sveriges historie bærer den danske titel Kongens hemmelige elsker og er produceret af DRs svenske søsterkanal SVT. Den er instrueret af Lisa James Larsson og kan streames på DRTV. 

En kunglig affär, som tv-serien hedder på originalsproget svensk, tager sit udspring i 1930’ernes Stockholm, hvis riges lov endnu kriminaliserer homoseksualitet. Det får de først gjort noget ved i 1944 – 14 år efter Danmark.

Det betød, at alle homoseksuelle forhold måtte holdes skjult for ordensmagten. Således også for kong Gustav 5., spillet af Staffan Göthe, der i al hemmelighed for den svenske befolkning og presse indleder et romantisk og seksuelt forhold til Kurt Haijby. Haijby, der bliver spillet af den prisvindende Sverrir Gudnason og kendt fra bl.a. Badehotellet, er som restauratør uden spiritusbevilling ikke meget værd for sine kunder. Han går derfor til kongen for at tale sig til ændringer gennem kongens daværende juridiske og politiske beslutningskompetence. Mødet er intet mindre end en succes for Haijby, der til gengæld skal give kongen fysisk og emotionel nærhed.

En anden og mere farlig tid

Visheden om forholdets eksistens florerer kun på allerhøjeste niveau i centraladministrationen og af frygt for, at det skal gøre det af med det svenske monarki, forvises Haijby til at leve i eksil i Tyskland. Et land, hvor Hitler netop har vundet folkets tillid, og nazismen har konsekvenser for alle, der ikke passer ind. Heldigvis for Haijby slipper han ud af Berlin i tide, men centraladministrationens magtfulde mænd, især statholder Torsten Nothin, gør alt, hvad de kan, for at holde ham nede. Det hele ender i en stor retssag, som følges tæt af pressen og hele det svenske folk.

Det er dog senere kommet frem, at historien om såvel forholdet mellem de to herrer som de historiske begivenheder, der foregår sideløbende, har en svag kobling til de faktiske kilder. Men sådan er det desværre ofte, når man har med de sider af historien, som samfundet ikke anså for vigtige eller moralsk rigtige – de forblev i det skjulte.

Uanset, om der er tale om historiefortælling, fiktion eller noget midtimellem, så anbefaler jeg dig at se Kongens hemmelige elsker, for som historikerne også siger, når de ikke kan finde de præcise kilder: ingen røg uden ild.

Tjek os ud

Film

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr