Foto Dinny Jensen

Lille stigning i nye tilfæde af HIV

Af Elvir Pelešević 2. december 2023

Antallet af nye hiv-tilfælde i Danmark har gennem en årrække været faldende, men sidste år har man registreret en lille stigning. Det viser tal fra Statens Serum Institut, der i 2022 kunne registrere 115 nye tilfælde af hiv i Danmark, hvilket er en lille stigning i forhold til antallet af diagnoser i 2021 (81 personer). 

Antallet af nye hiv-tilfælde i Danmark har gennem en årrække været faldende, men sidste år har man registreret en lille stigning. Det viser tal fra Statens Serum Institut, der i 2022 kunne registrere 115 nye tilfælde af hiv i Danmark, hvilket er en lille stigning i forhold til antallet af diagnoser i 2021 (81 personer). 

Den lille stigning får ikke alarmklokkerne til at ringe hos Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet:

“Jeg er ikke så bekymret. Tallene er stadig relativt lave, og en del af stigningen kan forklares med, at nogle af dem, der ikke blev testet under corona-nedlukningerne har fået diagnosen i 2022, Samtidig er en del af de nye hiv-diagnoser givet til vores venner, der er flygtet fra krigen i Ukraine, og de er ikke en udtryk for en stigende udbredelse herhjemme.”

Opgørelsen fra Seruminstituttet viser også, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet. Mere end halvdelen (60%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge. 

“Der er behov for en ekstra indsats i forhold til test og rådgivning, når mere end halvdelen kommer ind med nedsat immunforsvar, og 22 af dem endda så meget, at de får en aids-diagnose oveni, fordi de reelt er syge”, siger Lars Christian Østergreen. 

Han efterlyser en koordineret indsats for at få nedbragt mørketallet i Danmark, der ifølge Statens Serum Institut er på omkring 500 personer. De lever med hiv uden at vide det, og de risikerer dermed at blive syge, og samtidig kan de nå at smitte andre. 

Ifølge Lars Christian Østergreen ved man, at halvdelen af dem, der har hiv uden at vide det, er mænd, der har sex med mænd. Han uddyber:

“Det er en målgruppe, vi i forvejen når gennem Checkpoint, der er et specialiseret test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer. Derfor er der behov for at styrke dette tilbud.”

Lars Christian Østergreen forklarer, at man effektivt kan nå den anden halvdel af mørketallet, hvis man i sundhedsvæsenet er mere opmærksomme på at tilbyde hiv-test, når man står overfor patienter med uforklarlige symptomer – eller sygdomme som kunne indikere hiv. Han tilføjer:

“Det er ikke nogen nem opgave, men vi bliver nødt til at insistere på, at vi har værktøjerne til at nedbringe mørketallet og dermed bremse sygdommen. Det er vi nødt til, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne.”

Fakta: 

Statens Serum Institut anslår at 6.800 personer lever med hiv i Danmark. 

Antallet af personer med hiv, der har fået diagnosen hiv, ligger på 6.300. 

Det vil sige at der er et mørketal på ca. 500 personer, som har hiv uden at vide det. 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Alle før en! Hedder årets vellykkede revy på Amager.

Amagerrevyen er lokal revy af den bedste slags

Igen i år charmerer Amagerrevyen sit publikum med skøn lokal forankring.

26. apr
Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr