Foto Tejs Lindhardt

Copenhagen Pride var IKKE et smittespreder-event

Af Tejs Ellesøe 9. september 2022

Det er gode nyheder, der strømmer ind over det danske LGBT+ miljø i disse dage. Det viser sig nemlig, at dette års Copenhagen Pride – takket være en god blanding af kommunikation, inddæmning og vaccinationer – ikke var et smittespreder-event som nogle ellers havde spået. 

Oplever du at Jim Lyngvild skader LGBT+ miljøet mere end han gavner det

Vi hørte for første gang om de såkaldte “smittespreder-events” under coronanedlukningen, og her blev frygten mejslet i sten fra myndigheders og ikke mindst eksperters side. Man frygtede, at der skulle udbredes mere coronasmitte blandt befolkningen, når mange samledes.

I optakten til at den årlige Copenhagen Pride skulle løbe af stablen midt i august, skulle frygten endnu engang mejsles i sten; her var der dog ikke tale om corona, men om abekopper.

En ny frygtet sygdom, som skyldes en sjælden virus, der findes i dyr i Afrika, var kommet til Danmark, en virus som særligt rammer mænd, der har sex med mænd, altså homo- og biseksuelle mænd. Selvom sygdommen kan ramme alle, og altså ikke kun mænd der har sex med mænd, fik medierne hurtigt gjort det til en “bøssesygdom”, og det i sådan en grad at man ville være glad for at medierne ikke havde sociale platforme i 80’erne, da AIDS kom til landet.

Men abekoppefrygten blev til en varmluftsballon, men sygdommen skal stadig tages alvorligt.

Vi kan se, at der i de seneste syv uger faktisk har været et fald i antallet af tilfælde med abekopper”, fortæller Anders Koch, der er overlæge hos SSI og forsker i infektionsepidemiologi og forebyggelse blandt sex- og blodoverførte infektioner til XQ28.

Selvom  ca. 3000 personer i Danmark har fået abekoppe-vaccinen, mener Anders Koch ikke, at selve vaccinen er årsagen til den meget begrænsede smittespredning, der har været.

Her tror jeg, at den primære grund er adfærdsændringer blandt personer, som var i særlig risiko. At man direkte har begrænset antallet af kortvarige seksuelle aftaler, hvis man har haft symptomer - men det er dog fortidligt at erklære abekopper for udryddet i Danmark”, fortæller Anders Koch i et telefoninterview med XQ28. 

Lyngvild gjorde sin del
Ikke nok med at medierne og eksperterne tog deres tørn med at sprede frygten – multikunstneren Jim Lyngvild gjorde også sit. Ifølge et tidligere videoopslag på hans profiler mente han nemlig,  at Copenhagen Pride skulle vælge at aflyse det årlige event, fordi han så et scenarie, hvor abekopper ville spredes uhæmmet blandt deltagerne.

I et opslag beklagede Lyngvild sig bl.a. også over, at Copenhagen Pride ikke havde lyst til at deltage i et radiointerview, hvor de skulle debatere om, hvorvidt priden skulle aflyses pga. frygten for abekopper.

Det var dog et klogt valg af Copenhagen Pride ikke at hoppe med på Lyngvilds propagandavogn, for ifølge Statens Serum Institut (SSI) var dette års pride nemlig ikke et smittesprederevent.

Den 19. august, to dage før Copenhagen Pride sluttede, var der konstateret 163 tilfælde af abekopper i Danmark. I følge SSI ville man kunne se de første tegn ca. en uge efter priden sluttede, og den 30. august, var der 174 tilfælde i Danmark, men man skulle vente godt tre uger, før man kunne konstatere, om Copenhagen Pride virkelig var et smittespreder-event. Dags dato har der blot været syv flere tilfælde, altså 181 tilfælde i Danmark.

I følge Statens Serum Institut har en blanding af vaccinationer, hurtig kommunikation og inddæmning virket godt.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr