7 måneder med abekopper, og det går kun en vej

Af Tejs Ellesøe 3. januar 2023

Heldigvis fik Jim Lyngvild ikke ret, da han mente at sidste års Copenhagen Pride ville blive et smittesprederevent og burde lukkes ned. Nu er tallene helt klare, og der er en klart nedadgående kurve for abekopper i Danmark.

Medio november sidste år kiggede vi på registrerede tilfælde af abekopper i Danmark, da det her var halvåret for, at vi fik det første registrerede tilfælde af sygdommen i Danmark, og her var tallet 191, og en måned senere kunne vi se, at tallet stadig lå på 191 tilfælde i følge Statens Serum Institut, og det betyder heldigvis, at det kun går en vej, og det er mod færre smittede.

Det hele startede i maj 2022, da en mand som den første i Danmark blev testet positiv for abekopper her i landet efter en tur i Spanien i forbindelse med Gran Canaria Pride.

Smitten steg hurtigt, og især i udlandet kunne man se, hvordan tallene bare steg og steg, men en hurtig indsats med information gjorde, at vi ikke kom til at have lige så mange tilfælde som i andre lande.

I juni oplyste WHO, at der i perioden. 1. januar til 22. juni 2022 var registreret i alt 3413 tilfælde i Europa hvor en top 5 så sådan ud:

England    793
Tyskland   521
Spanien     520
Portugal    317
Frankrig    277

Siden 1. januar, hvor WHO begyndte registreringen af abekopper, er der registreret tilfælde i 110 lande, 84.330 er registreret smittet, og 74 er døde af sygdommen, heraf 6 i Europa (Belgien 1, Spanien 4, Tjekkiet 1), men ingen i Danmark pr. 31, december 2022.

De 10 mest berørte lande på verdensplan pr. 31. december 2022 er:

USA 29.715
Brasilien 10.544
Spanien 7.500
Frankrig 4.114
Colombia 4.034
England 3.730 
Tyskland 3.677
Peru 3.667
Mexico 3.637     
Canada 1.460

Hvis vi ser særskilt på de europæiske lande, som også er med i vores Top 5 længere oppe, så er der sket en kraftig stigning sommeren over.

Spanien fra 520 til 7.500
Frankrig fra 277 til 4.114
England fra 793 til 3.730
Tyskland fra 521 til 3.677
Portugal fra 317 til 948

Der blev i uge 45 registreret 1132 nye tilfælde, heraf 89,9% i region Amerika, mens den europæiske region tegnede sig for 6,6% af de nye tilfælde.

Ved udgangen af uge 45 er der ugentligt registreret et globalt fald af nysmittede på 16%.

I de sidste syv rapporterede dage har 18 lande rapporteret en stigning i antallet af tilfælde, hvor den højeste stigning er i Brasilien, som også er i Top 10. 

65 lande har ikke rapporteret nye sager inden for de seneste 21 dage.

Når man kigger på grafer hos WHO, kan man også se at det startede stille ud med de første smittede i starten af januar 2022, og man skal hen til medio maj, før kurven for alvor begynder at gå op, og det topper i slut juli. Herfra går det kun nedad, og i januar 2023 er den næsten fladet ud.

Men hvad med Danmark?
I Danmark er der i dag 191 registrerede tilfælde, hvoraf første tilfælde blev fundet 23. maj, og her 52 uger senere betyder det, at der i gennemsnit er smittet 3.67 om ugen.

I de fem nordiske lande plus Grønland og Færøerne ligger Sverige i toppen med flest smittede, og herefter kommer Danmark. Derefter er der noget af et spring ned til Norge, Finland, Island og Grønland, mens Færøerne ikke har haft nogen abekoppetilfælde.  

Sverige 250 tilfælde
Danmark 191 tilfælde
Norge 93 tilfælde
Finland 42 tilfælde
Island 16 tilfælde
Grønland 2 tilfælde
Færøerne 0 tilfælde

Ifølge Statens Serum institut er 62% af de danske tilfælde formodet smittet i Danmark, 30% i udlandet, 2% i enten Danmark eller udlandet og 7% endnu ukendt. Der er sket et tydeligt skift i epidemien, således at mens smitte altovervejende skete i udlandet i den første del af epidemien i Danmark, ses der nu overvejende smitte i Danmark. Alderen for de smittende ligger mellem 18 og 61 år.

Heldigvis er abekopper på tilbagetog i de tre skandinaviske lande; i Norge er der senest registreret tilfælde sidst i oktober, og det samme gælder for Sverige, mens Danmark er ca. medio oktober, og det betyder, at vi snart har haft en måned uden nye smittetilfælde.

Lyngvild fik ikke ret
I ugerne op til Copenhagen Pride tog Jim Lyngvild fat i den brede malerpensel og malede “Fanden” på væggen. Han mente, at homoseksuelle skulle se ud over egen næsetip og aflyse Copenhagen Pride, så vi kunne undgå en buldrende abekoppe-pandemi. Heldigvis kunne kunne Copenhagen Pride mane til ro og besindelse, og sammen med Statens Serum Institut og Aids-Fondet lavede de en forebyggelseskampagne, og det har i den grad været med til at dæmpe udbruddet i Danmark.

Det er ikke bevist, at nogen blev smittet med abekopper i forbindelse med afholdelsen af Copenhagen Pride, og vi kan se ud fra WHO's statistikker, at smitten toppede i Danmark med over 30 nye registrerede tilfælde lige før pridestart den 13. august. Herefter er der er gevaldigt fald i antal smittede, ca. 18 nye, herefter omkring 5 om ugen.     

Inkubationstiden ligger normalt mellem 6 og 16 dage, dog kan det også være længere i visse tilfælde skriver Statens Serum institut, dog maksimalt 21 dage.

Abekoppevaccine
Kort før Copenhagen Pride skulle løbe af stablen, kunne man i starten af august 2022 tilbyde abekobbevaccine til udsatte grupper i Danmark, og det er noget vores målgruppe var klar til at tage mod. I en Quick Poll undersøgelse sagde 80%, at de ville tage mod vaccinen, 16% sagde nej, og den tvivlende gruppe, der ikke vidste det, var 4%.

17. august havde avisen BT en artikel, hvor de havde spurgt de fem danske regioner om, hvor mange der var blevet vaccineret. 967 personer var blevet vaccineret. Da vi skrev denne artikel, ville vi også have dugfriske vaccinetal med, og det har taget lidt over 1 1/2 måned, at få de fem regioner til at tælle op.

Region Syddanmark har vaccineret 130 personer

Region Nordjylland har vaccineret ca 183 personer, og mangler kun få - efterspørgslen er ikke så stor mere.

Region Hovedstaden har vaccineret 1381 personer

Region Sjælland, har ikke ønsket at svare os, men tal fra BT i august siger at man
har vaccineret 18 personer og planlagt yderligere 11 vaccinationer.


Region Midtjylland har vaccineret ca: 220 personer, hvor de fleste er vaccineret med 2 doser.

Så det samlet vaccinationstal er på 1943 plus dem i region sjælland.

Sidder man derude og endnu ikke er vaccineret, så kan man nå det endnu.

 

 

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr