Beskyttelse af LGBT personer styrkes med ny lovgivning 

Af Elvir Pelešević 4. januar 2022

En ny lov, der gør det muligt for LGBT+ personer at klage til Ligebehandlingsnævnet, såfremt de oplever forskelsbehandling på grund af deres seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika, trådte i kraft den 1. januar 2022.

Hidtil har beskyttelse af transkønnede og interkønnede personer alene været indfortolket i lovgivningen. Med lovændringen, der blev vedtaget den 21. december sidste år, bliver det tydeliggjort, at det er forbudt at forskelsbehandle transkønnede og interkønnede personer. Endvidere styrkes beskyttelsen mod forskelsbehandling på baggrund af seksuel orientering uden for arbejdsmarkedet, og det bliver muligt at klage til Ligebehandlingsnævnet frem for, at en sag skal rejses ved domstolene.

I en pressemeddelelse siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard følgende: 

Der skal være plads til alle i det danske samfund. Alle mennesker skal mødes ligeværdigt og med respekt. Men sådan er det ikke altid. Næste hver tredje homo- og biseksuelle, transperson og interkønnede har det seneste år oplevet at blive diskrimineret eller chikaneret. Og alt for mange udsættes hvert år for vold, som efter ofrets opfattelse er motiveret af, at de er homoseksuelle eller transkønnede. Jeg er derfor rigtig glad for, at Folketinget har vedtaget, at vi styrker og tydeliggør beskyttelsen af LGBT+ personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Alt for mange steder rundt om i verden ser vi i disse år, at LGBTI-personers rettigheder er under pres. Også i det lys er det vigtigt, at vi er helt tydelige i dansk lovgivning.

Samtidig præciseres straffeloves § 81, nr. 6 om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Med lovændringen bliver det tydeligt at transkønnede og interkønnede personer er beskyttet af loven.

Justitsminister Nick Hækkerup fortæller følgende om ændringer i straffeloven i forhold til hadforbrydelser: 

Desværre er der fortsat transpersoner og interkønnede, der oplever at blive udsat for hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Det kan vi ganske enkelt ikke tolerere, for der skal være plads til, at man kan være den, man er i det danske samfund. Vi har med flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden allerede styrket myndighedernes indsats mod hadforbrydelser generelt. Nu tydeliggør vi straffelovens beskyttelse af transpersoner og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer, ligesom vi gør det soleklart, at det er en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse er motiveret af had – uanset om hadet ikke er hele motivet.

Afslutningsvis tilføjes beskyttelsesgrunden ”handicap” i straffelovens § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Det betyder, at personer med et handicap fremadrettet både er beskyttet mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Derudover gøres det tydeligt i straffelovens § 81, nr. 6, at der er tale om en hadforbrydelse uanset om lovovertrædelsen har helt eller delvist baggrund i de forhold, der er opregnet i straffeloven.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar