Intersektionelle flag, Foto Arkiv

Skal Regnbueflaget skiftes ud?

Af Tejs Ellesøe 16. august 2020

I mere end 40 år har vi knyttet os til det flag den amerikanske kunstner og homoaktivist, Gilbert Baker, skabte i 1978 – det vi i dag kalder Regnbueflaget –men det er måske snart slut.

For at vi kan tale om Regnbueflaget, er det vigtigt at forstå tilblivelsen og historien bag flaget
og dets farver. Når man taler om Regnbueflaget kontra de nye farver, tror mange nemlig fejlagtigt at f.eks. pink og turkis var en del af de transkønnedes flags farver, og selvfølgelig skal deres farver repræsenteres, men sådan er det ikke: De to farver har intet med det transkønnest flag at gøre. Pink stod for køn, og den turkise stod for det magiske/kunst.

Flagets historie
Flaget er oprindeligt designet af Gilbert Baker og blev anvendt i pridesammenhænge første gang i 1978 i San Francisco, men først i 1979 blev det sat i masseproduktion og solgt til brug i paraden. Senere er flaget blevet et generelt symbol på LGBT+ miljøet og anvendes af caféer og barer verden over for at vise at denne gruppe er velkomne.

Flagets udformning
Regnbueflaget som vi kender det i dag, indeholder seks farver: rød, orange, gul, grøn, blå og lilla. Oprindelig indeholdt det dog to farver mere, nemlig pink og turkis, men da flaget i 1979 skulle produceres, var det ikke muligt at skaffe den lyserøde farve og den blev derfor taget ud det år. Da byen året efter skulle pynte op til paraden, ville man tage udgangspunkt i regnbueflaget. For at gøre det enkelt valgte man at pynte op med tre farver på hver side af gaden, og man valgte at udelade den indigofarvede stribe. Dermed endte det med den udformning, vi alle kender i dag.

Hver farve symboliserer værdi. Rød står for livet, Orange står for at hele, Gul står for solen, den Grøn for naturen, Blå for kunsten og Lilla for ånden eller sjælen. Tilsammen skaber disse ting rammen om mennesket, det som ethvert menneske indeholder, og det som ethvert menneske bør værne om.

Artilken forsætter under billedet (Regnbueflaget) (1)

Nye farver kommer til
Der findes utallige udformninger af regnbueflaget, og i 2007 tilføjede man i forbindelse med Texas Pride den sorte stribe for at hylde og mindes dem der var døde af Aids gennem tiden. 

Kort før sin død i marts 2017 genskabte Gilbert Baker en nistribet version af sit oprindelige flag fra 1977, denne gang med lavendel, lyserød, turkis og indigostriber sammen med røde, orange, gule, grønne og violette. Ifølge Baker symboliserer lavendel-striben mangfoldighed.

I juni 2017 vedtog byen "Philadelphia" en revideret version af det flag, der blev udformet af markedsføringsfirmaet Tierney, og som tilføjer sorte og brune striber til toppen af det seksfarvede flag for at henlede opmærksomheden på spørgsmål om farve i LGBTQ-samfundet. LGBTQ-aktivister i Philadelphia og andre samfund kritiserede variationen som unødvendig og splittende.

Artiklen forsætter under billedet (Philadelphia-flaget) (2)

I juni 2018 lavede designeren Daniel Quasar et redesign, der inkorporerer elementer fra både Philadelphia-flaget og det transkønnede flag for at sætte fokus på inklusion og fremskridt inden for fællesskabet.

Samtidig med det fælles seksstribede regnbuedesign, så vises sort, brun, lyseblå, pink og hvide striber til (marginaliserede mennesker af farve, transkønnede, og dem, der lever med hiv/aids og dem der er døde; “pilen peger til højre for at vise bevægelse fremad, mens dens placering langs venstre kant viser at fremskridt stadig skal gøres”.

Artiklen forsætter under billedet (Intersektionelle flag) (3)

Copenhagen Pride ændrer holdning
I forbindelse med at Copenhagen Pride i den kommende uge afholder sin delvist digitale pride kan
man se deres digitale plan over Københavns Rådhusplads med fire telte, Rådhuset og Regnbuepladsen i baggrunden. En virkelig flot og professionel digital platform som folk kan glæde sig meget til at bruge.

Noget springer dog umiddelbart i øjnene når man kigger på den. I midten af Rådhuspladsen står symbolet med en knyttet næve som kan forstås som revolution - “Jeg tror, jeg kæmper, jeg lægger mig ikke ned”. På den digitale platform er knytnæven farvet rød, orange, gul, grøn, blå og lilla plus sort og brun. Soklen er lyserød, og lyseblå.

På toppen af Rådhuset vajer det ottestribede "Philadelphiafflag", altså versionen med rød, orange, gul, grøn, blå, lilla, sort og brun. For neden ses to flag: endnu et Philadelphiaflag og de transkønnedes flag med lyseblå, hvid og lyserød.

I baggrunden ses Regnbuepladsens flag, som også er Philadelphiaflaget.

Det undrede vi os over på redaktionen, ikke fordi vi ikke kan lide etniske minoriteter eller transkønnede, men fordi Copenhagen Pride, da vi kontaktede dem for lidt over halvandet år siden for at høre om man i prideregi ville benyttet Philadelphiaflaget i stedet for det originale Gilbert Baker flag, svarede:

Hos Copenhagen Pride har vi naturligvis debatteret Philadelphia-flaget med de ekstra striber, som vi er fulde af sympati for, fordi det sætter fokus på nogle vigtige problemstillinger som særligt opleves af LGBT+ personer med minoritetsetniske baggrunde. Det anerkender vi fuldstændig vigtigheden af, og det er derfor også et tilbagevendende tema i vores menneskerettighedsprogram, ligesom det var fantastisk at se bl.a. Sabaah have de ekstra striber på deres regnbueflag i 2018.

Vi har dog besluttet hos Copenhagen Pride, at vi vil fortsætte med at anvende det originale regnbueflag, som det blev designet af Gilbert Baker, fordi det i vores optik rummer og inkluderer hele LGBT+ bevægelsen og alle minoriteterne i minoriteten. Vores opgave er at samle hele miljøet, og det gør vi fortsat under de klassiske vajende regnbueflag, og så synes vi det er vigtigt og godt, at enkelte grupper markerer deres pride og deres tilstedeværelse gennem særlige flag, hvad enten det er transkønnede, biseksuelle, etniske minoriteter, aseksuelle eller interkønnede."

Men hvorfor har Copenhagen Pride nu pludselig ændret holdning? Det spurgte vi dem selvfølgelig om, og her er hvad de svarede:

Vi lever i en verden, hvor ting og opfattelser konstant forandrer sig. Vi er også selv en bevægelse, som forsøger at skabe positiv forandring og ændre normer og tankemåderi samfunder. Således må vi også selv være parate til at forandre holdning og lytte. Da det intersektionelle flag blev introduceret i 2018 valgte vi at afvente, om det slog an.

Det har det gjort, og samtidig har den udvikling, vi siden har set i forhold til grupper, som er særligt marginaliseret fordi de er racegjorte, understreget behovet for at fremhæve, at der ikke kan være nogen LGBTI+ kamp eller fremskridt for vores minoritet, hvis vi ikke tænker intersektionelt og anerkender, at der er grupper, som er særligt udsatte i kraft af at de tilhører flere minoriteter.

Det intersektionelle flag sætter fokus på det. Derfor vil vi fremover anvende det, i en smuk symbiose med både det traditionelle regnbueflag og rækken af flag, som fremhæver særlige identiteter under regnbuen. Det, synes vi, er det rigtige at gøre i 2020. Al minoritetskamp er indbyrdes afhængig. Hvis vi ikke står sammen som minoriteter, men lader majoriteten skille os ad, taber vi. Sammen og i solidaritet, kan vi skabe store forandringer for alle minoritetspersoner
”, fortæller prideforperson, Lars Henriksen til XQ28.

Vi blander tingene sammen
Spørgsmålet er hvilket flag der i fremtiden skal bruges. I det Lars Henriksen skriver ser det som udgangspunkt ud til at Priden at være det originale Regnbueflag, mens man vil bruge intersektionelle flag i en smuk symbiose med både det traditionelle regnbueflag og rækken andre af flag. Man kan så undre sig over at det originale regnbueflag ikke findes på den digitale oversigt over regnbuepladsen, kun Philadelphiaflaget, de transkønnedes flag og det intersektionelle flag – men det kan selvfølgelig være en fejl.

Det er vigtigt at et flag ikke splitter folk, men samler det. 

Hvad synes du? Skal man bruge Regnbuelfaget fra 1979, som Gilbert Baker skabte det (1), skal det være Philadelphiaflaget med den sorte og bruge stribe (2), eller skal det være det nye intersektionelle flag hvor den sorte, brune stribe er tilføjet i en trekant sammen med de transkønnedes flag (3).

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar