FotoTejs Lindhardt

Ny bog om Marcel de Sade

Af Tejs Ellesøe 30. september 2021

Skal vi virkelig have hele sandheden denne gang? Hvem var Marcels biologiske far? Har Marcel nogensinde fået kongebrev fra Kong Frederik IX med retten til at kalde sig “Marcel de Sade, Marquis de Kériolèt? Og hvad har Karen Blixen egentlig at gøre med det hele?

I dag udkommer endnu en bog i rækken om Marcel de Sade. Bogen hedder Marquitomanen – En lystløgners bekendelser, og den er skrevet af Jean-Lorentz Lafontaine, mens illustrationerne er lavet af Bjørn Ignatius Øckenholt.

Vi kiggede forbi bogreceptionen som blev afholdt på Jailhouse. Om det var et passende sted pga. navnet, skal vi lade være usagt, men et er sikkert: Gæsterne  var mødt talstærkt frem, og det samme var Marcel de Sade der underholdt på klaveret.

I den pressemeddelelse vi modtog, stod der:

Da Marcel de Sade flyttede fra den store lejlighed på Frederiksberg Alle som borgmester Simon Aggesen så gerne ville have, blev han nabo til Jean-Lorentz Lafontaine og et umage venskab begyndte. Flere gange bad Marcel ham om at skrive den sande fortælling om hans liv som sygehjælper og Marquis. Men hver gang takkede Jean-Lorentz nej tak[1]for hvordan får man sandheden ud af en mand der er kendt for at have et lemfældigt forhold til sandheden? I et opløftet og letsindigt øjeblik og i troen på at det blev et nej, satte Jean-Lorentz Lafontaine betingelsen at hvis der skulle skrives en bog mere om Marcel, skulle den hedde “En lystløgners bekendelser”, og der skulle ikke kun være fri adgang til Marquisens hukommelse, men også til mentalerklæringer, politirapporter, og de båndlagte sagsakter der til dagligt ligger på Rigsarkivet. Marcel svarede med et knips med fingrene og sagde TOP.

Jeg er fuldkommen klar over at jeg har fået et privilegie, og at mit bekendt- og naboskab med hovedpersonen både har stukket mig blår i øjnene og øget min indsigt. Det stod klart fra begyndelsen at jeg ikke ville være et blankt lærred hvor Pegasus kunne male nye eventyrlige historier, eller et radikaliseret missil skudt afsted for at glorificere og derved blive endnu en skribent der lod sig fange og forblænde i Marquisens fantastiske verdensbillede.

På mange måder kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over at så mange hoppede med på hans spind. Og jeg har måttet indse at også jeg er blevet forført af myten og personen, og jeg har spekuleret på hvorfor jeg overhovedet gik med på legen om denne bog. Dertil er der kun svaret at jeg holder af det gamle fjols,” siger Jean-Lorentz Lafontaine.

Bogen kan købes via www.lafontaines-fablerier.dk

Se et lille klip, af Marcel ser spiller her

 

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Händels oratorie Saul er blevet en flot operaproduktion på Operaen.

Flot sceneudgave af Händels barokoratorie om Kong Saul

Operaen har set rigtigt med igen at invitere den visonære operainstruktør Barrie Kosky til København. Ligesom ...

24. mar
Forestillingn 2:22 på NørregadeTeatret er et rigtig godt teatergys om spøgelser.

Sikkert teatergys

NørregadeTeatret har sammen med Sjællands Teater taget en ikke ofte spillet teatergenre i Danmark op,nemlig te...

18. mar
Der er masser af spas i opesætningen af Ariadne på Naxos på Operaen, men det trætter i længden.

Smuk sang og forvirring

Ariadne på Naxos er fuld af den skønneste musik fra Richard Strauss, som bliver flot formidlet på Operaen i en...

16. mar
Askepot med Lions Musical er et flot show.

Musikken redder Askepot

Den nye musicaludgave af eventyret om Askepot er et flot show i Tivolis Koncertsal – med masser af god musik s...

9. mar