FotoArkiv

Forskere skal undersøge “AIDS-krise” i Danmark 

Af Elvir Pelešević 15. maj 2021

Forskere fra Københavns Universitets Center for køn, seksualitet og forskellighed skal som de første samle og analysere den unikke historie om, hvordan AIDS ramte Danmark, og hvilken betydning epidemien fik i eftertiden.

Det sker med forskningsprojektet “AIDS-krisens Danske Kulturhistorie” (CHAD), som støttes med en bevilling på 6,2 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.

Ifølge lektor og forskningsleder Michael Nebeling Petersen, får man i Danmark nu mulighed for at at lave et stykke grundforskning, som mangler i dansk samtidshistorie – historien om den danske AIDS-krises kulturelle betydning. De første par år af projektets løbetid skal bruges på at indsamle et omfattende arkiv over den danske AIDS-krise, bestående af bl.a. mediernes nyhedshistorier om AIDS, de kulturprodukter, der tematiserede og fortolkede AIDS, de offentlige kampagner, folketingdiskussionerne og lovgivningen samt materialer fra aktivister og organisationer. Endvidere vil der blive gennemført interviews med de overlevende fra stofbruger- og LGBT-miljøerne, der kan fortælle de levede erfaringer og historier, som ikke er skrevet ned. Deres fortællinger vil blive sammenlignet med de materialer, som bliver samlet i arkivet.

Sammen med de tre postdocer, som bliver ansat i projektet, og seniorforsker Mons Bissenbakker skal Michael Nebeling Petersen indsamle og digitalisere det danske arkiv, så det kan indgå i European HIV/AIDS Archive på Humboldt Universitet og dermed blive tilgængeligt for et større publikum.

Ifølge Michael Nebeling Petersen var den danske stats respons på AIDS-krisen unik i en international sammenhæng, fordi staten aktivt støttede kampen mod smitten ved at oplyse om smitte i de miljøer, der blev ramt af AIDS, og ikke reagerede med forbud. Til Københavns Universitet udtaler han bl.a.:

“En af de hypoteser, jeg gerne vil efterprøve med projektet er, hvorvidt den særlige danske håndtering af krisen, hvor staten samarbejdede med bøssernes egne organisationer og rådgav om, hvordan de kunne dyrke sikker sex, har haft betydning for den senere accept af LGBT-miljøer og helt konkret loven om registreret partnerskab i 1989. Ligesom den nuværende coronakrise kommer til at ændre på vores opfattelse af begreber som eksempelvis sygdom, fællesskab og smitte vil jeg også gerne undersøge, hvordan AIDS-krisen forandrede og omformulerede vores forståelse af seksualitet, identitet og (u)skyld.”

ØAIDS-krisens Danske Kulturhistorie” (CHAD) løber 3,5 år og er forankret på Center for køn, seksualitet og forskellighed.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr